Chemical and microbiological indicators of the soil under application of efficient microorganisms in cocoa plantation (Theobroma cacao L.)
Karina Ramírez Marrache; Nelino Florida Rofner; Fortunato Escobar Mamani
Keywords:
CCN-51 cocoa, soil microbial groups, chemical soil indicators, efficient microorganismsAbstract
Microbiological processes play an important role in the development of soil fertility and plant nutrition, therefore, the objective was to evaluate the effect of the application of efficient microorganisms (EM) in the population of the main microbiological groups and on the chemical indicators of the soil, in a plantation of (Theobroma cacao L.), in Río Oro, Las Palmas-Leoncio Prado. The research was adjusted to a randomized complete block experimental design with four treatments and four blocks or repetitions. The treatments under study are EM doses of 0 (T1), 1 (T2), 2 (T3) and 3 liters for 20 L backpack (T4); representing concentrations of 0%, 5%, 10% and 15% of MS in the suspension applied; being evaluated, organic matter (OM), nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K+), calcium (Ca2+), magnesium (Mg2+), aluminum (Al3+), hydrogen (H+), cation exchange capacity (CEC), changeable acids (%CA), aluminum saturation (% AlS) and the population of phototrophic bacteria, actinomycetes and fungi. The results show highly significant differences for OM and N; The microbiological indicators of the soil did not show significant differences with respect to the treatments applied. It is concluded that EM in short periods of application improve the chemical indicators of the soil, showing great potential to improve soil quality.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).