Identification of weeds associated with the cultivation of sábila (Aloe vera barbadensis M.), in the department of La Paz, Bolivia
DOI:
https://doi.org/10.53287/akmo9760po36mKeywords:
Aloe vera, weeds, Cahuayuma, organic, La Paz, BoliviaAbstract
In Bolivia, in the municipality of Mecapaca, department of La Paz, the community of Cahuayuma is recognized for the production of certified organic Aloe vera without the use of synthetic pesticides for more than 10 years, obtaining good quality leaves and gel. Therefore, weeds are one of the main problems that affect the productivity and quality of the leaves of the Aloe crop and it is considered necessary to know the biological cycle and ecology of these species, to carry out a correct management of weeds. The objective of this study was to determine the weed species associated with the cultivation of Aloe vera with organic certification in the community of Cahuayuma. To achieve this objective, two plots were visited, and we proceeded to collect samples and photograph the different species of weeds that were found within the plot with the Aloe cultivation. The identification of weeds was carried out according to the description and taxonomic classification supported by a bibliographic review. The result of this investigation showed 46 species of weeds in 17 botanical families, of which Asteraceae with 26.09 % presented the highest number with 12 species and Brassicaceae with 10.87 %.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Félix Espejo Quispe, Edilberto Pozo Velázquez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).