Influence of the inbreeding coefficient on birth weight and weaning weight in llamas (Lama glama)
DOI:
https://doi.org/10.53287/rdjb1033ek91wKeywords:
Inbreeding, birth, influence, weaningAbstract
Consanguinity, as a mating system, leads to inbreeding depression, the decrease in productive, reproductive and health aptitudes, a problem not well elucidated in Domestic South American Camelids. The purpose of the study was to determine the individual inbreeding coefficient and its influence on birth weight and weaning weight in llamas from the La Raya Research and Production Center of the National University of the Altiplano, Puno. For this purpose, the population of llamas born in the campaigns from 1984 to 2019, of the Ch'aku and K'ara varieties, was taken into account. The determination of the consanguinity coefficients was developed using the Statistic Analysis System (SAS) and the Pedigree Viewer computer programs. The influence of the inbreeding coefficient on the weights was determined by simple linear regression. It was determined that a large part of the llamas, of both varieties, are not consanguineous (p = 0.0000), 40.13 and 34.00 % for the K'ara and Ch'aku varieties, respectively. In K'ara llamas, 55.77% have a low consanguinity coefficient, between 0.0015 and 0.2500, and 58.04% in those of the Ch'aku variety have it between 0.0156 and 0.2500. There is a relatively high number of individuals whose individual consanguinity is 0.2500 of: 29.62 and 53.56 % for Kara and Ch'aku, respectively; a small number of llamas, 4.10 and 7.96 % for K'ara and Ch'aku, report inbreeding coefficients of 0.5000. The values of the inbreeding coefficients do not influence the birth weight or the weaning weight in llamas of the K'ara and Ch'aku varieties, due to the low levels of inbreeding.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Edgar Apaza Zuñiga
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).