Agronomic behavior of ten varieties of Yuca (Manihot esculenta Crantz) in the Experimental Station of Sapecho - Alto Beni
DOI:
https://doi.org/10.53287/jokm8050ea90hKeywords:
behavior, varieties, Manihot esculenta Crantz, tropicsAbstract
The region has a diversity of soils and climates to produce cassava, which is why the varieties of the Agricultural Research Institute "El Vallecito" show higher yields than the traditional system of Alto Beni. Agricultural campaign 2019 - 2020 Sapecho Experimental Station, Department of La Paz, 410 masl, Latitude 15º39'27" S, Longitude 67º09'29" W; trial on the agronomic performance of ten cassava varieties. Statistical analysis, Completely Randomized Design, monofactorial, planting density 1 x 1 meters, 4 replications and 40 experimental units. The water requirement, according to Valdez and Hernandez (2014) is 700 to 1 500 mm well distributed; the area registered 1 606.4 mm; inferring that both factors did not affect crop development. The average emergence percentage was 98.64%. The greatest heights reached V2-Brasil 243.28 cm and V9-Señorita 239.75 cm; smaller V10-Amarilla criolla 184.9 cm and Huajarajeña 183.3 cm. The largest stem diameter V9-Señorita 3.78 cm and V3 smaller diameter 2.30 cm. The number of roots/plant, the varieties Rosadita, Señorita and Brasil stand out, with 14.25, 13.75 and 13.5; and Arrobera and Amarilla criolla with 7 and 5.75 roots/plant. Señorita had the longest root length 42.30 cm and Huajarajeña the shortest 15.25 cm. The highest weights were Señorita 2.89 and Brasil 2.55; the lowest weights were Arrobera 1.25 and Amarilla criolla 1.23 kg/plant. The yields obtained are higher than the world average. We have V9(Señorita) 29.28, V2(Brasil) 26.08, V8(Amarilla) 25.50, V1(Rosadita) 23, V4(Rama verde) 17.68, V7(Reina) 16.98, V3(Huajarajeña) 16.3, V5(Pelecho morado) 15.38, V6(Arrobera) 13.05 and V10(Amarilla criolla) with 12.3 t ha-1.
Downloads
Published
Versions
- 2023-09-12 (2)
- 2023-08-30 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Elizabeth Mayta Riveros, Fernando Manzaneda Delgado
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).