Recovery of abandoned soil ex cocal (Erythroxylum coca var. coca) by organic management of sábila (Aloe vera barbadensis M.), in Nor Yungas of Bolivia
DOI:
https://doi.org/10.53287/vsck1816ar39iKeywords:
sábila, Aloe vera, organic, yungas, Erythroxylum coca, soil recoveryAbstract
Coca cultivation has acquired clear prominence in the Yungas region of La Paz, Bolivia, the problem arises from the coca monoculture system generating deforested, eroded soils, some abandoned, which causes pressure on the new natural forest areas (GreeningEUcooperation, 2020). The search for friendly soil recovery practices, through the use of alternative crops with an organic approach, is necessary. The work was carried out in Nor Yungas, municipality of Coroico, community of Incapampa in the department of La Paz, with the objective of investigating whether aloe vera with organic management adapts to abandoned and unproductive land and its impact on the recovery of the degraded area, in a demonstration plot. The data was obtained from qualitative research techniques, including interviews, plot tours, analysis through description and comparison of photographs in different procedures. As a result, using different agronomic practices with an organic approach in aloe vera, in eight years the abandoned ex-coca soil was recovered in the Municipality of Coroico, Incapampa, validated with analysis of Aloe samples in the laboratory, it should be noted that no pesticides were used.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Félix Espejo Quispe
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).