The productive factors and education in the production of tarwi in the Northern Highland of Bolivia
Gladys J. Chipana Mendoza; Rubén Jacobo Trigo Riveros; Hugo Bosque Sánchez; Sven Erik Jacobsen; Geovana Mercado Ramos; Iber Callisaya Estrada; Edwin Contreras Fernández; Justina Condori Mamani
Keywords:
Lupine, production, Cobb Douglas functions, Bolivian North highlandAbstract
In Bolivia the tarwi (Lupinos mutabilis) along with other Andean grains are considered as golden grains, which production is based on the analysis of technical efficiency, economic and sustainability. The production functions are based on the development of parametric methodologies, factors and products to become the best making decision, which in turn has influence the education of the farmer. Research carried out in a community in the northern highland of Bolivia indicates that families produce tarwi trying to minimize production costs. The objectives of this research were to estimate the influence of education on the production function of tarwi in the community of Markahilata. The methodology consisted in the execution of 31 socio - economic surveys under simple random sampling for a finite population, the methodology to reach these objectives through the application of Cobb - Douglas functions, contrasting hypotheses about random perturbations such as non normality, autocorrelation, heteroscedaticity and Multicollinearity. The main results show that the seed and hand factors found in the second phase of production, while the surface and machinery are used in the third stage production. The study of the influence of education shows that educational level 1 and 2 have positive effects on surface and machinery, with negative effects on labor and seed. The Markahilata community is a clear example of the situation of several tarwi producing communities in the Bolivian North highland region where some factors are efficiently used while others need support for better production.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).