Evaluación de diferentes densidades de siembra de arveja (Pisum sativum L.) como forraje verde hidropónico en Kallutaca
DOI:
https://doi.org/10.53287/pxsz6038jp35bKeywords:
hydroponics, densities, peas, foodAbstract
This research was conducted at the Kallutaca Experimental Station, located in the second section of the municipality of Laja, Los Andes province, in the department of La Paz. The study aimed to determine the optimal planting density for the production of green peas (Pisum sativum L.). Four treatments were evaluated in three blocks with planting densities (PD) of 2.0, 2.5, 3.0, and 3.5 kg of seed m-2, applying a completely randomized block design. The results showed that planting density has a significant impact on yield variables. Green matter yield increased significantly with planting density, peaking at 3.5 kg m-2 with a yield of 15.2 kg m-2, representing a 37.4% increase compared to the lowest density. Similarly, dry matter yield was also higher at 3.5 kg m-2, reaching 3.15 kg m-2. Así mismo, se realizó el análisis bromatológico del FVH de arveja en el laboratorio de nutrición animal UMSS, mostrando valores de proteína bruta de 25.79% y de humedad 78.59% que mejora la palatabilidad y digestibilidad del forraje. El análisis económico indicó que la densidad de 3.5 kg m-2 es la más rentable, con una relación beneficio/costo de 1.29, en contraste con 0.98 en la densidad menor. Estos resultados sugieren que una densidad de siembra de 3.5 kg m-2 maximiza el rendimiento y la rentabilidad del FVH de arveja, ofreciendo una solución viable y eficiente para la producción forrajera en sistemas hidropónicos, especialmente en áreas donde la disponibilidad de forraje es limitada se alcanza resultados sobresalientes.
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