The organization and vertical-horizontal integration of an andean legume value chain: tarwi (Lupinus mutabilis)
Gladys J. Chipana Mendoza; Geovana Mercado Ramos; Rubén Jacobo Trigo Riveros; Hugo Bosque Sánchez
Keywords:
tarwi, horizontal integration, vertical integrationAbstract
The year 2016 was declared the International Year of Legumes by the United Nations (UN) in order to promote the consumption of these crops due to its protein and mineral content and its importance in improving the levels of nutrition and health of the people. In Bolivia initiatives have been taken to create more value in agri-food production chains to favor the peasant sector. In the Bolivian Altiplano region, productive chains have been described at the level of their horizontal organization for quinoa and potato, with few studies on the cultivation of tarwi, an andean legume. This study identifies and describes the characteristics and actors involved in the vertical and horizontal integration of the tarwi value chain, it also identifies its limitations and potentialities. Surveys were conducted on 105 farmers from 22 communities in the municipality of Carabuco, complemented by interviews and participatory workshops with representatives of tarwi producers’ associations. The results show the development of three types of integration in the tarwi value chain: partial vertical integration, vertical-horizontal, and vertical integration back and forth. The study concludes that the main challenge for the development of the chain lies in managing the articulation between different institutions such as municipalities, universities, governmental and non-governmental organizations, among others, in order to support farmers in the formation of micro-enterprises that grow Andean crops. The farmers are not aware about the possibilities and policies of support available to the productive sector in the region.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).