Forage production and quality of three species of the genus Pennisetum in the high Andean zone of Ancash
Delicia Magnolia Prudencio Velásquez; Yaneline Nilda Hidalgo Vásquez; Néstor Humberto Chagray Ameri; Felix Esteban Airahuacho Bautista; Rufino Maximo Maguiña Maza
Keywords:
Pennisetum, Cameroon, maralfalfa, king grass, high andean valleyAbstract
The objective of the research was to determine and compare the productive behavior and forage quality of Pennisetum sp. (maralfalfa), Pennisetum purpureum Schum (cameroon grass) and Pennisetum purpureum x Pennisetum typhoides (king grass) in the High Andean Valley of Ancash. One hundred and twenty vegetative seeds per forage species were used, planted with a density of 40 thousand plants ha-1 and an uniformisation cut was made at 160 days post sowing (first harvest). The variables evaluated at replanting (30 days post sowing) were the vegetative germination percentage and tillering capacity. At 226 days post planting (second harvest), plant height, forage yield in green and dry matter, growth rate and nutritional quality were evaluated. A completely randomized design with three treatments (Pennisetum species) and 6 repetitions was used. Maralfalfa and king grass showed the best vegetative germination percentage. Maralfalfa obtained the highest tillering capacity (8.9 tillers plant-1), plant height (0.98 m) and forage yield in green matter (90.3 t ha-1), while Cameroon grass obtained the highest dry matter yield and rate of growth (12.9 t DM ha-1 and 196.5 kg ha-1 day-1, respectively). Backed by the higher dry matter yield and growth rate, Cameroon grass would be the recommended species to cultivate in the area of the evaluated. A second alternative to cultivate would be maralfalfa that showed the best agronomic characteristics.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).