Economic evaluation of the production of small onion farmers (Allium cepa L.) in municipalities of Achacachi and Ancoraimes of the La Paz city
Juana Colque Tancara
Keywords:
small farmers, Allium cepa L., Cobb-Douglas, production elasticityAbstract
Onion is the most consumed vegetable in Bolivia, that to obtain adequate production it is necessary to consider the factors that are required, such as land, capital and labor, which are indispensable in the production process. This work evaluated economically the production of small onion farmers in the municipality of Achacachi (Merke-Achacachi community) and Ancoraimes (Pocoata community). The data was collected through surveys to determine social characteristics, production system and production volumes of the onion crop. The variety with predominance for commercialization in both communities is Perillla Arequipeña, whose production is carried out only once a year. In Merke-Achacachi the cost of onion production was 1129.29 USD ha-1, 95.51 USD higher than the production costs for one hectare of onion from the community of Pocoata that presented an average of 1033.78 USD ha-1. The marketing channels found were producer-wholesaler-retailer-consumer; and producer-retailer-consumer. In Merke-Achacachi, the elasticity of production showed that at a 1% increase in labor, there will be a decrease in production of 0.188% and if inputs increase by 1%, production will decrease by 0.101% and that if the use of machinery is increased by 1%, production would increase by 0.019%. In Pocoata, the elasticity showed that at a 1% increase in labor, production will be reduced by 0.206%; if the use of machinery increases, production will decrease by 0.247%; and if the use of inputs increases by 1%, production will decrease by 0.187%. In both Merke-Achacachi and Pocoata communities onion production turned out to be of decreasing scale.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).