Incorporation of Trichoderma harzianum for reduction of pepper tristeza attack (Phytophthora capsici)
DOI:
https://doi.org/10.53287/iymb3882sv61cKeywords:
Trichoderma harzianum, biocontroller, incidence, severity, phytopathogen, pepperAbstract
One of the main factors that limits the production of paprika cultivation is the sadness or wilting of the pepper, a disease caused by the fungus Phytophthora capsici which causes losses between 10 and 100 % of the production, for its control extremely toxic fungicides are used for the environment, so the objective of this work was to control the sadness of the pepper with the application of Trichoderma harzianum, in the cultivation of paprika in the community of Huerta Grande. The research was carried out in two stages; the first in a warehouse, using a completely randomized design (DCA) with three treatments and four replications. In the second stage, the seedlings obtained were transplanted to the final soil, maintaining the three treatments; with three repetitions; using random block design (DBA). The treatments had the following specifications: T0 (control treatment); T1 (treatment with reference doses corresponding to a concentration of 4.20x108 CFU g-1 of T. harzianum) and T2 (treatment of 5.46x108 CFU g-1 of T. harzianum). The results obtained show that the application of T. harzianum favored the increase in yield, obtaining results of 95.60 t ha-1 with (T1); 84.17 t ha-1 with (T2) and with (T0) 71.87 t ha-1 was obtained. The incidence and severity in T1 and T2 caused by P. capsici was reduced by 68 % with respect to the control, favoring yields. Finally, it was concluded that the application of T. harziarum at a concentration of 4.2x108 CFU g-1 decreases the attack of P. capsici, favoring the development and yields of paprika cultivation.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Pahola Marisol Viracocha-Mamani, Freddy Antonio Cadena-Miranda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).