Use of biol with fish waste in the cultivation of Lactuca sativa in Huancavelica
DOI:
https://doi.org/10.53287/iddb9973jm14nKeywords:
fish waste, organic agriculture, Peruvian Andes, BiolAbstract
Pampas, located in Huancavelica - Peru, presents a precarious management of fish waste, where it is dumped daily into the ground, rivers, exposing it to the open air; By proposing the way to manage these residues, the present research proposed the objective of evaluating the biol with the highest final volume, better yields, better chemical characteristics, greater influence on the chemical characteristics of the substrate and, in the growth of the lettuce crop (Lactuca sativa) in the Andean Community of Pampas. The methodology used was a completely randomized experimental design, with three treatments (Biol1, Biol2 and Biol3) and three replications per treatment, where the analysis of lettuce production variables, such as head weight, plant height and number of leaves per plant, were a function of average values and dispersion. The results report significant statistical differences between treatments p<0.05; where Biol3 is the one that reported the highest final volume, and therefore, the highest percentage of yield compared to the other two biols, surpassing Biol2 by 2.8 % and Biol1 by 7.6 %. Except for the value of organic matter, in all chemical characteristics, Biol3 reported the highest values; such as the average height of the plants and number of leaves. Concluding that Biol3 has the highest final volume, obtaining the highest yield of biol production, with greater head weight, greater height and greater number of lettuce leaves.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ingrid Polet Chávez-Merino, Jairo Edson Gutiérrez-Collao, Charles Frank Saldaña-Chafloque, Evelyn Ruth Palomino-Santos, Esmila Yeime Chavarría-Márquez, Benancio Pantoja-Medina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).