Land use suitability for sugarcane (Saccharum officinarum L.) cultivation in Tumupasa, municipality of San Buenaventura - La Paz
Roberto Miranda C., Romulo Marza M., Jose Luis Calle P., Carlos Choque T., Magaly Mendoza A., David Cruz Ch., Juan José Aparicio P.
DOI:
https://doi.org/10.53287/nifr9985kb87sKeywords:
sugarcane, land use suitability, land management, physical and chemical properties of soils, Tumupasa-San Buenaventura, Saccharum officinarumAbstract
Land evaluation is the process of determining and predicting the behavior of a portion of land used for specific purposes, considering physical, economic and social aspects. It is also a tool for decision making and sustainable management of the soil resource, based on its productive capacity. The objective of this research work was to determine the suitability of soil use, based on the edaphic-climatic limitations and potentialities for the cultivation of sugarcane (Saccharum Officinarum). The project area was the Tumupasa region, in the municipality of San Buenaventura, second section of the Abel Iturralde province in the north of the department of La Paz. The first phase involved a) socialization and prospection of the study area, b) sample collection from different communities of Tumupasa, c) physical and chemical analysis of the samples in the laboratory, d) design and interpretation of the results on maps, and e) socialization of the results with local authorities and social organizations. To determine the suitability of soil use, the methodology proposed by FAO (1976) was used, a scheme for land evaluation, which compares the qualities and requirements of the crop. According to the data obtained, the zone has areas that are unsuitable, marginally and moderately suitable and, to a lesser extent, suitable for cultivation. The nutritional and morphological limitations are the content of phosphorus, calcium, magnesium, acidity, depth of the arable layer and the risk of flooding. The application of amendments and/or fertilizers includes costs that determine the cost of production and, on the other hand, inadequate management could cause effects on soil quality and the ecosystem.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).