Technical efficiency of the cultivation of eggplant (Solanum melongena L.) in producing areas of the Colombian Caribbean
Antonio María Martínez Reina, Lilibet Tordecilla Zumaqué, Liliana María Grandett Martínez, María del Valle Rodríguez Pinto
DOI:
https://doi.org/10.53287/mvqd3972pu29tKeywords:
eggplant, Solanum melongena, inputs, products, technology, rationalityAbstract
Eggplant is a vegetable native to Asia with great power to adapt to the environmental conditions of the Caribbean Region, despite being a crop with yields that allow the recovery of investment and generate surpluses for the farmer, it is considered that both technical and technical efficiency economic activity has not yet reached its productive potential and it will be susceptible to improvement. According to the sources consulted, no evidence was found of a study that allows understanding the efficiency of production in this region and the factors that determine it, it is for this reason that this research was proposed with the objective of determining the technical efficiency of the cultivation of aubergine in the producing areas of the Caribbean region of Colombia. With information obtained from 62 surveys applied to the producers selected by simple random sampling, descriptive statistics were calculated, a Cobb Douglas-type model was formulated and the parameters were estimated by the ordinary least squares method. The results show decreasing scale returns 0.84 less than 1.00 and the presence of production gaps that correspond to a technical efficiency of 50 % and a production deficit of 12.94 tons in relation to the productive potential. The above is explained by inadequate uses of production factors such as seeds, fertilizers and mainly weed control.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).