Technical-economic analysis of the Theobroma Cacao L. production system in the department of Sucre, Colombia
DOI:
https://doi.org/10.53287/isbx9599ib60mKeywords:
family farming, cash flows, investment, production, returns, technologyAbstract
A review of the literature shows that the technical and economic characterization of the cocoa production system in the department of Sucre is not documented. The objective of this work was to characterize the production system from the technical and economic point of view, establishing the relationship between the technical production coefficients and economic returns. The information was obtained from a structured survey applied to 23 farmers, selected through the deterministic sampling method. The economic returns were calculated with a pattern of production costs built by the consensus method. The results allow us to appreciate sociodemographic variables for this region where 77 % are male with an average age of 54 years and 30.4 % of the total reached high school. The productive model is family farming, the production techniques are agroforestry systems with some degree of modernization, such as sustainable soil preparation practices and certified planting material. The production of a year on average generates income of 4 320 000 COP that allow costs to be recovered. The internal rate of return is 24 %, higher than the opportunity cost of capital. It is concluded that cocoa agroforestry systems contribute to food security and are sustainable over time because the income is higher than the cost, since the equivalent annual cost of 670 211 COP is much lower than the income generated per year, therefore, it is feasible to recover the investment and generate profits.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Antonio María Martínez Reina, Liliana María Grandett Martínez, Rafael Segundo Novoa Yanez, Judith del Carmen Martínez Atencia, Jose Luis Contreras Santos, Emel Enrique Berrio Guzman
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).