Effect of biol fertilization cut and levels on dry matter yield and Blando (Nasella sp) seed production with complementary irrigation at the Experimental Station of Choquenaira
Yuridia Céspedes Apaza; René Alvarez; Zenón Martínez Flores
Keywords:
fertilization, irrigation, cuts, yieldAbstract
The present work was carried out at the Experimental Station Choquenaira, located in the North highland in La Paz-Bolivia. The genetic material used was the soft grass Nasella sp., Native grass that usually grows on the slopes of the hills of the area. As a complement to the water deficit of the highland, complementary irrigation applied by the sprinkler irrigation method was used to determine the water balance with the CROPWAT program. Each experimental unit had 12 plants of which 6 plants were cut. At the same time, the sprinkler irrigation system was installed. The experimental design was a factorial arrangement with two factors: cutting effect (with cut and without cut) and different levels of bovine biol (control, 15%, 50%, 70% and 100%). The response variables were: plant height, number of inflorescences, dry matter, seed yield. In seed yield, significant differences were found in the factors of bovine biol levels. The highest yield was 29,007 g m-2 for the treatment of 50% (3.5 liters of biol + 3.5 liters of water) with the effect without cut against the control. The variable that influenced seed yield was the number of inflorescences.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).