Evaluation of the effect of bovine biol on the production and quality of barley (Hordeum vulgare L.) in winter season at the Experimental Station Choquenaira, Viacha - La Paz
Dora Tambo Laime; Rolando Céspedes Paredes; Blesmi Esprella Viorel
Keywords:
barley, Hordeum vulgare L., bovine boil, winter forageAbstract
The present research was carried out at the Experimental Station Choquenaira, with the objective of evaluating the effect of application of the bovine biol on the production and quality of barley during the winter season. There was a control (only with the application of water) that allowed to compare with the treatment of 50% bovine biol. The complementary irrigation was applied by spraying. The planting of the crop was done on February 25, 2015 by broadcast. The agronomic variables were evaluated for plant height, obtaining an average of 61.42 cm for the treatment with biol and 42.90 cm for the control. The average number of tillers was higher for the biol treatment with 9.5 tillers with only 7.5 liters for the control. The green matter of 16.11 t ha-1 for the 50% biol treatment, while the control achieved 8.95 t ha-1 and finally the average yield of dry matter is significantly higher in biol treatment with 6.71 t ha-1, and for the control of 3.13 t ha-1. In the bromatological variables for fodder quality for dry matter the crude protein content in the biol treatment of 20.35 g 100g-1 versus 15.37 g 100g-1 of the control. The content of the energy value was favorable for the biol treatment of 379.99 kcal 100g-1 and for the control of 372.86 kcal 100g-1, although the differences were not significant. For the raw fiber content variable, 374.27 g 100g-1 is presented for biol treatment and 372.41 g 100g-1 for the control.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).