Agronomic performance of oat varieties (Avena sativa L.), with levels of coca leaf (Erythroxylum coca) ground as green manure in Kallutaca, La Paz
Eddy Diego Gutiérrez Gonzales, Octavio Mártir Coria Garcia, Verónica Elisa Condori Murga
DOI:
https://doi.org/10.53287/iwow6036su98oKeywords:
Avena sativa L., green manure, Erythroxylum coca, production, yieldAbstract
In the Central Altiplano of Bolivia, the production of forage oats is important for the feeding of herbivorous livestock; however, the yields obtained at the producer level register low averages in dry matter. The objective was to evaluate the agronomic performance of three oat varieties, with levels of ground coca leaf as green manure, at the Kallutaca Experimental Center in the department of La Paz. A randomized block design was applied with a divided plot arrangement with four replications. The factors were oat varieties (Aguila, Gaviota and Texas) and levels of ground coca (0, 30 and 60 t ha-1), with variables days to emergence, number of tillers, plant height and dry matter yield. The results at days to emergence show differences in time 60 and 0 t ha-1 with 14 and 11 days. In relation to the number of tillers per plant, in varieties the behavior is similar with an average of 7 tillers; in relation to interaction, the values show significance. In plant height, the means recorded for the Texas variety were 137.10 cm, in the interaction the values were equal. In dry matter, there were significant differences in 60 and 30 t ha-1 with 16 427.27 and 15 281.82 kgDM ha-1, the Gaviota variety with 14 706.06 kgDM ha-1. The treatments influenced the agronomic behavior of the variables studied, the levels of green manure affected oat yield, mainly the number of tillers, which in turn affected the dry matter yield, finally the oat varieties have a differential behavior with the change in the levels of green manure.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).