Evaluation of the type of container for greenhouse acclimatization of in vitro propagated cassava seedlings
DOI:
https://doi.org/10.53287/efct6756wz16tKeywords:
containers, Acclimatization, Corpoica Cumbre 3, Corpoica La Francesa, ex vitro, Manihot esculentaAbstract
Cassava (Manihot esculenta) is a fundamental species for human and animal nutrition worldwide. In 2020, the planting of 205 034.88 hectares was reported in Colombia, ranking third in production in Latin America. The vegetative propagation of cassava implies risks in the dissemination of phytosanitary problems. To ensure the health of the initial planting material, propagation must be done with indexed plants from in vitro propagated seedlings. Vitro seedlings present difficulties in the acclimatization stage by subjecting them to a process of transition from in vitro to ex vitro conditions. To facilitate the acclimatization process, the hardening percentage of two cassava varieties in three types of containers was evaluated at AGROSAVIA's Palmira Research Center, in Palmira, Valle del Cauca, Colombia, using plastic bags with hermetic closure to simulate the conditions of a climatic chamber and using a mixture of soil and sand in a 3:2 ratio as a substrate. The results allowed to identify through an analysis of variance for a completely random design, that between the evaluated varieties there were no statistical differences in the percentage of hardening with values of 66.67 and 70.00 %, and between the types of containers if differences were presented, being the polyethylene bag the one with the best result with an average hardening percentage of 75 %, followed by the polystyrene cup with 70 % and finally the polyethylene germination tray with 60 %. It is concluded that, with the conditions worked in this research and the use of a polyethylene bag, it is possible to acclimatize cassava plants in vitro.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Eberto Rodríguez-Henao, Lina Vanessa Garavito-Morales, Carol Liliana Puentes-Díaz, Yanine Rozo-Leguizamón, Germán Andrés Aguilera-Arango
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).