The production of oats (Avena sativa) in grain: an agroecological integrator in family production systems
DOI:
https://doi.org/10.53287/dfte6896cy60dKeywords:
oats, agroecology, climate change, seeds, family farmingAbstract
Due to its versatility and nutritional qualities, oat production is widely extended in neighboring countries such as Argentina and Chile, not only because of its importance for human and animal nutrition, highlighting its use for this dual purpose. In this framework, the production of oats in Bolivia, in the field of family farming, can become an opportunity not only to generate income but also to adapt to climate change by behaving as an agroecological integrator. In this context, results referring to: i) the productive behavior of five ecotypes of grain oats are shown, in which the performance of the Gamma ecotype stands out with 2 284 kg ha-1 and Ajpaya with 1 327.16 kg ha-1 ii) morphological description in the framework of the current national and international regulations of two ecotypes: Gamma and Alta Bruma that met the requirements and may continue with the procedures for seed certification; iii) comparative trials of oat cultivation in the traditional system and in the biointensive cultivation system that demonstrated the resilience of the biointensive system, in addition to showing the possibility of a double purpose in grain and forage production, as is the case of the Qantati ecotype that it reached a dry matter yield of 11 278 kg ha-1. All these results guide to motivate the use of this crop by family farmers, mainly in the regions of Valles Interandinos (Ayllu Huayanca, municipality of Mocomoco) and the Northern Highlands of La Paz (Puchuni Community, municipality of Laja) where they have been carried out the investigations.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 René Terán Céspedes, Anel Adriana Claure Herrera, Rossina Alba Maydana
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).