Content of Total Polyphenols, Anthocyanins and Antioxidant Activity in Blueberries Native (Vaccinium floribundum H.B.K) to the Andean Region
DOI:
https://doi.org/10.53287/jdqm6148yi17uKeywords:
wild fruits, phytonutrient, Gongapa, Tambogan}, LlaconAbstract
Native blueberry grows wild in the South Americans Andeans, the fruit is consumed mainly for its pleasant sensory characteristics. The aims of the research were to determine the content of total polyphenols, anthocyanins, and antioxidant capacity in native blueberry fruits from the Tambogan and Llacon districts of the Huánuco Region of Peru. Samples of native blueberries were collected, and the content of total polyphenols, anthocyanins, and antioxidant activity were evaluated using the DPPH and ABTS techniques. The native blueberry fruits from the two study areas reported higher content of total polyphenols and anthocyanins and ABTS cation sequestration. In contrast, the antiradical activity against DPPH of the commercial blueberry was higher than that of the native blueberries. In conclusion, due to their intrinsic characteristics, native blueberries are emerging as a food resource with excellent antioxidant benefits.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Juan Edson Villanueva -Tiburcio, Joana Milagros Bravo- Romaina, Henry Briceño-Yen, Erasmo Vásquez- Rojas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).