Hydrophysical properties of the soil to implement irrigation systems in the semi-arid region (Centro Rivera - Bolivian Central higland)
Roxana Copa Bobarin; Roberto Miranda Casas
Keywords:
Soil Physics, Soil Chemistry, Soil Hydraulics, Soil Water Retention Capacity, salinityAbstract
The semi-arid climate zones have low water availability, quantified based on the average annual precipitation, in relation to evapotranspiration. Soils accumulate soluble salts whose distribution, composition and concentration depend on the characteristics and water flow in the profile. The present work evaluates the physical, chemical and hydraulic properties of the soil in four sampling points of the community Centro Rivera, in plots with alfalfa under irrigation. The cultivation of alfalfa (Medicago sativa) is irrigated with waters of the Desaguadero River, these waters are characterized as highly saline waters, mainly in the dry season. Soil properties, both physical and hydro-chemical, are affected by the quality of the irrigation water and the climate. The high sediment content of the water (555 mg.l-1) favors the formation of surface horizons with a higher content of fine particles, silt and clay, contributing with more than 700 kg ha-1 of sediments per year, resulting in a lower apparent density, Low rates of infiltration velocity and difficulty in water movement, resulting in slow to moderately slow permeability across the soil profile. Soils are saline due to high evapotranspiration rates (> 1500mm year-1) and low rainfall (<400mm year-1) in this region. Also, water retention of the soil is affected by salinity.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).