Chicken nuggets (Gallus gallus domesticus) enriched with pitahaya shell powder (Hylocereus undatus)
DOI:
https://doi.org/10.53287/ykyu8326ds89eKeywords:
anthocyanins, shell, Hylocereus undatus, chicken, powder, sensory, textureAbstract
Agroindustrial waste from the fruit industry, without added value, generates environmental pollution and socioeconomic problems for farmers; however, it is a source of fiber and antioxidants. In this study, the objective was to evaluate the physicochemical and functional properties and sensory profile of chicken nuggets enriched with pitahaya shell powder. A completely randomized design with a factorial arrangement was used. Four treatments were formulated, including a control formulation. The factor under study corresponded to the concentrations of pitahaya shell powder (PCP) at 4, 7 and 10 % respectively. The Fisher and Kruskal Wallis LSD tests were used at 0.05 % significance. In chicken nuggets, it was determined that the parameters of antioxidants, total phenols, pH, luminosity, a and b coordinates, hardness, adhesiveness, cohesiveness, adhesive force, gumminess, elasticity and chewiness presented significant differences (p < 0.05 %). The anthocyanin content was higher in chicken nuggets formulations with pitahaya shell powder. At the sensory level, the response attribute flavor presented statistical significance (p < 0.05 %), while odor, color, texture and consistency were not significant (p > 0.05 %). Formulation T3 (10 % pcp) presented better properties in anthocyanins (++); antioxidant activity DPPH and ABTS 4.33 ± 0.16 - 3.66 ± 0.16 µmol Trolox and total phenols 10.82 ± 0.15 mg Gallic Acid. All the treatments under study were microbiologically acceptable, as for the treatment with the highest acceptance by untrained tasters was T0. Pitahaya shell powder due to its valuable contribution of bioactive compounds can be considered as a possible natural additive in the formulation of chicken nuggets.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 José Patricio Muñoz-Murillo, Jordan Javier García-Mendoza, Jessenia Nayely Ramírez-Cedeño, Melany Dayana Moreira-Sabando

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).