Integrated management strategies on yield and polyphenols in Fragaria x ananassa Duch
DOI:
https://doi.org/10.53287/vxqy3165hg59zKeywords:
categories, production, components, strawberry, pestsAbstract
The strategies of components for pest control lead to the lower use of pesticides in search of quality and innocuous products. The research was carried in the Fruit and Olericola Research Center of the Hermilio Valdizan National University of Huánuco, Peru. The objective was to evaluate the yield and content of polyphenols in strawberries under the effect of integrated management component strategies. In a randomized complete block design with three treatments: T1 (Biological control with Bacillus thuringiensis + cultural control + ethological control + chemical control); T2 (Biological control with Beauveria bassiana + cultural control + mechanical control + chemical control) and; T3 (Control: chemical control) and four repetitions, the performance was selected in categories (extra, first, second). T1 registered the highest average performance, for the extra and second categories; and in the first category, T2 denoted the highest average performance. The estimated yield per hectare, T2 reported 19 598.52 kg ha-1 followed by T1 with 19 401.4 statistically equivalent. Regarding the content of total polyphenols, T1 registered 910.13±26.68 µg AGE g-1, followed by T2 with 807.83±9.23 and T3 reported the lowest content with 732.68±23.35 µg AGE g-1. There is an influence of the component strategies used on the yield and content of polyphenols (AGE: gallic acid equivalent).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Luisa M. Álvarez Benaute, Agustina Valverde-Rodriguez, Henry Briceno-Yen
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).