Leaflet temperature of lettuce (Lactuca sativa) and air influenced by the vapor pressure deficit
Marcelo Tarqui Delgado; Freddy Carlos Mena Herrera; Juan Javier Quino Luna; Susana Gutiérrez Villalobos; Ronald Reynaldo Coela Poma
Keywords:
Index of crop water stress, infrared thermometry, vapor pressure deficit, Crop temperatureAbstract
The index of water stress of the crop (IWSC), is the determination of the rate of transpiration of the crop and the deficit of vapor pressure. The IWSC is based on the energy balance theory on a surface, which can be related to the linear functions of the temperature differential between culture, air and vapor pressure deficit, which from the infrared thermometry that is a Tool for the estimation of water stress, irrigation programming. The objective was to determine the relationship and influence between the temperature difference of the crop and the air with the pressure deficit of steam pressure in the lettuce culture, to verify the existence of a statistical correlation between the variables in temperate environments to determine The IWSC through different doses of irrigation. The study was carried out in a controlled environment, establishing a unifactorial experimental design with three levels of irrigation sheet or replacement sheets at 50, 75 and 100% of the ETC, at the Cota Cota Experimental Station, Universidad Mayor de San Andrés, in In the months of May, June and July, an infrared thermometer was used to obtain the culture temperature and the climatic variables were obtained with a DAVIS automatic station. Statistical analysis and statistical correlations between the variables were performed. The best treatments to determine the IWSC, are the 100% and 75% ETC replacement sheets, in terms of the temperature difference of the crop and air with the vapor pressure deficit, with the ratio for irrigation laminate 100 %Etc); Tc-Ta = -2.9315 * DPV + 1.2851, with a correlation coefficient of 0.72, the treatment of irrigation sheet 75% ETc, presents the model of Tc-Ta = -2.9623DPV + 1.2192, with a correlation of 0.70.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).