Characterization of lemon (Citrus aurantifolia) producing farms in Portoviejo, Ecuador
Carlos Oswaldo Valarezo Beltrón; Óscar Guido Caicedo Camposano; Dalton Leonardo Cadena Piedrahita; Luis Antonio Alcívar Torres; Alexander Rodríguez Berrío; Alberto Julca-Otiniano
Keywords:
Farmers Tipology, poll, discriminate analysis, conglomerateAbstract
The lemon is a very important crop in the town Portoviejo, (Ecuador) because there is an extensive and concentrated area within it, a large part of the total consumed in Ecuador of this fruit is produced in said area that has scarce updated information on producers who have low yields and poor technological development. In order to characterize the subtle lemon producing farms, a structured survey was applied to 102 producers with sociocultural, economic and ecological variables, being subjected to the discriminant analysis of conglomerates. The lemon producing farms in Portoviejo have different characteristics, from a social, economic and environmental point of view. With the analysis of conglomerates it was established that there are three groups, the most numerous being group 2, which brings together 56% of the farms studied, followed by group 1 (26%) and group 3 (18%). The analysis of variance showed statistical differences between the groups for the variables plantation density, number of commercialization routes, predominant slope, areas of conservation zones, basic services, social integration, technological knowledge-ecological awareness.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).