Assessment of commercial characteristics in red quinua (Chenopodium quinoa Willd.) in K´iphak´iphani, province Ingavi - La Paz
Liliana Calle Sillo; Carmen R. Del Castillo Gutiérrez; Amalia Vargas Mena; Alejandro Bonifacio Flores
Keywords:
resistance, post-harvest, expanded, laminated, processed, quinoaAbstract
The research was carried at the Research Center K’iphak’iphani Viacha, La Paz department, in order to evaluate the variables in the harvest and post-harvest of 12 lines of selected red quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) For its resistance to mildew (Peronospora variabilis). The objectives were to evaluate the quantitative variables in the harvest, determining their respective harvest index, to evaluate the hectoliter weight and its relation to grain size, to determine the categories of grain according to caliber and their proportions, to test seed quality in germination and evaluate the quality of the grain processed (expanded and laminated). The results of the quantitative variables showed statistical differences between lines, it was determined that at higher plant height there is better development and grain quality, the evaluated lines presented higher percentage of medium grain, however, the same ones that also present highly significant differences to processed, with good quality of grain for seed, characteristics that are attributed to the genetic material, which leads to establish technical criteria of evaluation in the process of field selection and differentiated use of varieties in the quinoa agroindustry.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).