Dry yield of four clones of sugarcane (Saccharum officinarum) in the municipality of San Buenaventura
Luís Fernández T.; Rubén Jacobo Trigo Riveros; Celia Fernández Chávez
Keywords:
sugarcane, dryland, Brix grade, degree of purity, percentage of sucroseAbstract
The objective of this work was to evaluate the dry yield of four introduced clones of sugarcane under two seed densities. The research was carried out in the department of La Paz, geographically located at 14º 20 '06' 'South latitude and 67º 36' 47 '' West longitude and at an altitude of 171 meters. The plant material was used: NA 89-1090, NA 85-1602, NA Playera, NAM 56-26, from the North of Argentina, which were evaluated under the random blocks model in divided plots and three replicates. The vegetative cycle of the crop was of 12 months until reaching the maturity factory, employing like seed density three and four cuttings to continuous cord tip with tip. The main results show that the appropriate seed density is three cuttings per row for optimum yield. The clone factor influences the development of the number of photosynthetically active leaves per plant and the yield by weight of sugarcane stems for one hectare surface and this is related to plant height, diameter and population of Stems The percentage rates of cane fiber fluctuate between: 15.86; 15.27; 14, 23 and 13.60; Which are framed in the reference value of 11 - 16%. Regarding the percentage ºBrix J.E. Presented values of: 20.15 - 19.1 - 17.85 - 17.05 ºBrix J.E. Parameters that are framed in the reference value of 15 - 22%, according to these results are clones with desirable characteristics for their propagation for commercial purposes. The percentage of sucrose in cane, shows an overall average of 11.29%, which is considered a normal value in a reference range of 8 to 15%, which for the purposes of the sugar industry is the optimum manufacturing maturity reached for the harvest.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales por Instituto de Investigaciones Agropecuarias y de Recursos Naturales, Facultad de Agronomía, Universidad Mayor de San Andrés se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.
Basada en una obra en http://riiarn.umsa.bo.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
a. Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
b. Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la revista Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales.
c. Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha).